Ursprunget till Islam. Del 2

När tjänstekvinnan Hagar nu var den kvinna som fått barn med husbonden Abraham så kunde hon inte låta bli att köra med lite översittarfasoner mot sin husmor Sara som naturligtvis tog detta mycket hårt. Hon hade låtit sin tjänstekvinna skaffa barn med sin älskade man så det var tufft för Sara på många sätt. Men så går det när man har mänskliga lösningar på gudomliga problem. Gud gav sig inte så lätt utan skickade ner två änglar i mänsklig gestalt för att ställa saken till rätta.

Abraham och Sara var beduiner som flyttade runt sin boplats och en dag fick de besök av två män. Männen var änglar med ett uppdrag men det förstod varken Abraham eller Sara. Till saken hör att beduinerna har som sed att bevisa gästvänlighet till de främlingar de mötte och alltså bjöd de männen på mat. Vid middagen sa änglarna till Sara; “Det är du som ska bli mor till många. Du ska bli gravid.”

“Jaa, så är det” sa Sara som var en artig och klok kvinna och hon skrattade för sig själv åt de galna männen. Då stoppade männen henne där hon gick med maten och sa: “Skulle då någonting vara så omöjligt att Gud inte skulle kunna genomföra det?” och det insåg Sara att för en som kan skapa ett universum är det ingen match att göra en gammal tant med barn.

Sagt och gjort. Hon hoppade i säng med Abraham och hade sex med honom för första gången på många år – och mycket riktigt så blev hon gravid. Hon fick sonen Isak och från honom kommer judarna och från judarna kom de kristna, genom Jesus.

Änglarna välsignade också Hagar och hennes son, välsignelsen riktades till sonen Ismael: “Du ska bli ett stort och talrikt folk men du kommer alltid att ligga i strid med dina bröder.” och sen dess har det varit så att muslimerna har legat i luven på sina trosbröder; kudarna och de kristna. Namnet Ismael betyder: Gud ser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *